sobota, 4 sierpnia 2012

44

szpinak z jajkiem sadzonym i pełnoziarnistą bułką

aby stworzyć 4 porcje potrzeba nam:
500g mrożonego szpinaku, 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 szklanka mleka 0,5%, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, łyżeczka oliwy, sól i pieprz

*

szpinak rozmrażamy, ząbki czosnku i cebulę obieramy i drobno siekamy.  na oliwie przesmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mąkę i rozprowadzamy tak, aby powstała zasmażka, następnie wlewamy mleko , czekamy aż się zagotuje i dodajemy szpinak. cały czas mieszamy doprawiając solą i pieprzem. 
rozgrzewamy patelnię teflonową, następnie wbijamy 4 jajka i czekam do ich ścięcia (aby szybciej się ścięły, można przykryć patelnię), doprawiamy solą oraz pieprzem. 
na talerzach rozkładamy po porcji szpinaku, a na nim kładziemy po jajku sadzonym. danie doskonale smakuje z ziemniakami w mundurach lub z ciemnym pieczywem.

mała rada z mojej strony: szpinak również doskonale smakuje z serem feta, który należy pokroić w kostkę i dodać przed końcem smażenia. szpinaku nie wolno odgrzewać, gdyż wytwarzają się wtedy szkodliwe dla zdrowia substancje. :)

~ 164 kcal



10 komentarzy:

  1. Szpinak + jajko, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jajkiem szpinaku jeszcze nie jadłam. Za to zjadłam na śniadanie bułę podobną do Twojej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się fantastycznie. Chętnie bym się poczęstowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się fantastycznie. Chętnie bym się poczęstowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią!!! Na pewno niedługo wypróbuje.

    Gratuluje bloga -od razu mnie zainteresował, potrawy wyglądają pysznie i mają tak mało kalorii ;-)
    Będe zaglądać tu częściej :):)
    a żeby przypadkiem nie zapomnieć dodaje go do ulubionych!!:)

    Pozdrawiam Natka!!

    OdpowiedzUsuń
  6. jak mało kcal!
    jestem miłośniczką szpinaku, więc byłabym zachwycona takim śniadaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. szpinak uwielbiam, spróbuję i w tej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bez sensu ... po co jeść tę obrzydliwą mrożoną papkę skoro można kupić cudny świeży szpinak i usmażyć go na oliwie w całych liściach z czosnkiem, gałką muszkatołową i odrobina soli... lub zjeść na surowo łącząc z sałatami.

    OdpowiedzUsuń
  9. kwestia gustu, o tym się nie dyskutuje. więc nie bulwersuj się proszę. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...