poniedziałek, 6 sierpnia 2012

46

kurczak w imbirze z ryżem, fasolką szparagową i papryką

aby stworzyć 1 porcję potrzeba nam:
3 łyżek ryżu, 100g piersi z kurczaka, 1/4 papryki czerwonej, garści zielonej fasolki szparagowej, łyżeczki imbiru, 1/2  ząbka czosnku, szczypty pierzu, 1łyżeczki oliwy z oliwek,koperek do posypania

*

ryż i fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. imbir wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i resztą przypraw. kurczaka kroimy na kawałki (patrz zdjęcie), następnie doprawiamy powstałą chwilę wcześniej mieszanką. na patelni rozgrzewamy oliwię i dodajemy posiekaną cebulę i paprykę, następnie mięso. całość dusimy pod przykryciem kilka minut.
danie podajemy z ryżem i fasolką szparagową.

~271 kcal
(razem z ryżem i fasolką)



5 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam to danie, i jeszcze kojarzy mi się z dzieciństwem, bo najczęściej mówiłam mamie, żeby robiła dokładnie coś takiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jej takie lekkie, zdrowe i lekkostrawne:) Uwielbiam taką kuchnię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny obiad! chociaż ja jako wielka miłośniczka fasolki dałabym jej pewnie dwa razy tyle:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...