piątek, 14 września 2012

68

ciasto jogurtowo-wiśniowe z dodatkiem czekolady

aby stworzyć 1 blaszkę ciasta potrzeba nam:
3 jajek, 2 łyżek otrębów/płatków owsianych, 1 łyżki płatków pszennych, 2 łyżek budyniu waniliowego, 2 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku,2 łyżeczek proszku do pieczenia, słodziku, kilku kropel aromatu waniliowego, 500g twarogu sernikowego (300g idzie na ciasto, 200g na krem), dużego opakowanie jogurtu (360g), 1 galaretki (u mnie wiśniowa) 3 kostek gorzkiej czekolady

*

białka od żółtek oddzielamy. do żółtek dodajemy otręby, budyń, mleko w proszku, proszek do pieczenia, dowolną ilość słodziku (kwestia upodobań), aromat i 300g twarogu sernikowego, następnie dodajemy ubite białka. blaszkę obkładamy papierem do pieczenia, powstałą masę przelewamy i pieczemy w nagrzanym do temperatury 160 stopni piekarniku przez 30-40 minut.
galaretkę rozcieńczamy z wodą. jogurt ubijamy z serkiem. gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy ją do masy jogurtowo-serowej i mieszamy. powstałą masą smarujemy upieczone ciasto. ścieramy na tarce gorzką czekoladę i posypujemy.

~ 91 kcal
(jedna porcja)

12 komentarzy:

  1. Świetne, zapisuję przepis. :) Nigdy nie robiłam takiego ciasta, a lubię te zdrowsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. oh muszę zrobić kiedyś to ciacho ,pycha !

    OdpowiedzUsuń
  3. jogurt, wiśnie i czekolada- połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba się skuszę na to ciacho...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jej, jakie to musi być dobre<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, a jakże mało kaloryczne :o

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajnie sie prezentuje szkoda tylko ze od góry :D

    OdpowiedzUsuń
  8. pychota:)to w dzien wolny wiem co juz zrobie
    jagamix.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...