piątek, 28 września 2012

74

placki owsiane posmarowane serkiem z rzodkiewką 
aby stworzyć 6 placuszków potrzeba nam:
1/4 szklanki mąki razowej, łyżeczki mąki kukurydzianej, 2 łyżek płatków owsianych, 2 łyżek otrąb pszennych, 1 jajka, 1 szklanki kefiru, pieprzu, 1 łyżki posiekanych ziół (np.szczypiorek, koperek, natka)
dodatkowo: serek puszysty z rzodkiewką (TUREK) , warzywa na patelnię

*
jajko rozbełtujemy widelcem, następnie mieszamy je z kefirem, 1,5 łyżką wody i kapką oliwy z oliwek. doprawiamy do smaku pieprzem. po czym wsypujemy mąkę kukurydzianą i razową oraz płatki owsiane z otrębami, całość dobrze mieszamy. ciasto na placki powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany.
do masy dodajemy posiekane zioła i dodajemy jeszcze odrobinę pieprzu. na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej smażymy placuszki.
podałam z serkiem i warzywami.

~ 67 kcal
(jeden placuszek bez dodatku)
całość dania: 338 kcal


7 komentarzy:

  1. pysznie , placuszki owsiane musza być na prawdę dobre w takiej zdrowej wersji ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. często mi brakuje pomysłów na obiad (tym bardziej że słodkich nie toleruję:p), a placuszki na wytrawnie to genialny pomysł!<3

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam owsiane placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki owsiane z warzywami? Ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie :)
    Zmieniłam adres bloga, zapraszam na
    http://mojesniadanioweinspiracje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...