niedziela, 30 września 2012

76

gulasz indyczy

aby stworzyć 1 porcję potrzeba nam:
100g piersi z indyka, 1/2 papryki czerwonej, kawałka cebuli, 200g warzyw na patelnię, 100 ml jogurtu naturalnego, 1 żółtka, 1 łyżeczki oliwy, 1 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczki mąki, pieprzu, liścia laurowego, 1/2 kostki rosołowej, koperku

*

mięso kroimy w kostkę, doprawiamy, przekładamy do rondelka razem z liściem laurowym i zalewamy wodą. woda powinna lekko zarywać mięso. pierś z indyka dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż zacznie robić się miękka. cebulę i paprykę kroimy i smażymy na oliwie przez ok 15 minut. następnie przekładamy je do mięsa i dusimy kolejne 15-20 minut.
jogurt mieszamy z mąką, żółtkiem, sokiem z cytryny, odrobiną pieprzu, hartujemy przez dodanie kilku łyżek gorącego wywaru, następnie powstałą konsystencję wlewamy do mięso i dokładnie mieszamy. podgrzewamy przez kilka minut. dodajemy koperek.
podałam z kaszą jęczmienną.

~ 364 kcal
(porcja ze zdjęcia)



7 komentarzy:

  1. Uwielbiam gulasz z indyka :) Od dziecka.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie,zdrowo i sycąco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego gulaszu jeszcze nie jadłam :p

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie gulasz zawsze z kaszą i kiszonym ogórkiem!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. taki gulasz mogę zjeść ,zdrowy i pyszny ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. Gulasz zawsze jadłam z wołowiny,ale na pewno warto spróbować Twojego!! :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...