piątek, 26 października 2012

85

risotto ze szpinakiem, łososiem i serkiem topionym

aby stworzyć 1 porcję potrzeba nam:
1/2 kostki rosołowej, 3 łyżek ryżu, 225g mrożonego szpinaku, kawałka wędzonego łososia, 1/2 trójkącika serka topionego, 1 ząbka czosnku, 1 łyżki jogurtu naturalnego, szczypty pieprzu i soli

*

ryż gotujemy razem z kostką rosołową. czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzany teflon razem ze szpinakiem, trzymamy na ogniu tak długo, aż się nie rozmrozi, pod koniec doprawiamy i dodajemy jogurt naturalny. 
ugotowany ryż przekładamy na talerzyk, dodajemy szpinak, rozdrobnione kawałki łososia i pokrojony serek topiony ( równie dobrze owy serek można dodać razem z jogurtem naturalnym i doprowadzić do tego, żeby się roztopił)

~ 158 kcal


ps: wreszcie doszły zamówione aromaty! 
Ada leci do kuchni czarować! :)


11 komentarzy:

  1. Ale apetyczne ;) Chociaż porcja 160 kcal to chyba dla niemowlaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po dołożeniu szpinaku czułam się jak najbardziej syta :)

      Usuń
    2. Samemu najwyżej można zrobić x2 lub 3 jak ktoś woli i już ;)

      Usuń
  2. uwielbiam szpinak pod kazda postacia.
    Pomylka w nazwie, risotto powstaje dzieki poczatkowemu podsmazeniu ryzu na tluszczu i sukcesywnym dodawaniu plynu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem jak inaczej określić to danie szczerze mówiąc. :D

      Usuń
  3. mniam ,ale apetyczne , kocham szpinak !

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile mniej wiecej dałas gram tego lososia?
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko mi stwierdzić na gramy, bo to była taka resztka wyjęta z lodówki. :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...