niedziela, 4 listopada 2012

91


pszenne mini pizzerki

aby stworzyć 6 mini pizzerek potrzeba nam:
3 jajek, 2 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej, gałki muszkatołowej, ostrej papryki, ząbka czosnku,szczypty soli, łyżki koncentratu pomidorowego/ketchupu, 2 łyżek mleka 0,5%
1/2 papryki czerwonej, 2 plastrów chudej szynki drobiowej, 2 plasterków sera żółtego

*

foremki na babeczki obkładamy papierem do pieczenia. w misce mąkę łączymy z przyprawami i czosnkiem, następnie dodajemy żółtka, koncentrat oraz mleko. białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. ubite białka uprzednio dodajemy do powstałej wcześniej masy, którą następnie przelewamy do foremek.
piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i wkładamy do niego przyszłe spody. pieczemy 20-30 minut.
w między czasie przygotowujemy farsz. paprykę, szynkę i ser kroimy w kosteczkę. po upieczeniu ciasta nakładamy tenże farsz i zapiekamy jeszcze jakieś 5 minut.

jedna mini pizza ma (razem z farszem):
~83 kcal




13 komentarzy:

  1. świetnie się prezentują na talerzu, a smakowały pewnie lepiej niż w niejednej pizzerii, smacznie i zdrowo tak jak lubię najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogą być zmielone otręby pszenne zamiast mąki? Albo łyżka mąki zwykłej i łyżka otrąb ?

    OdpowiedzUsuń
  3. ja nie wiem, skąd Ty bierzesz takie pomysły, kolejny pyszny smakołyk<3

    OdpowiedzUsuń
  4. u super pizzeczki. :) bardzo fajne.

    OdpowiedzUsuń
  5. kolejny smaczny przepis na obiadek ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią bym zjadła teraz:D

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka super, mało kalorii a pizza zjedzona :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mogę z tego zrobić 1 duza ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...