niedziela, 9 grudnia 2012

105


sernik bananowo-ananasowy na biszkoptowym spodzie

aby stworzyć placek formatu tortownicy potrzeba nam:
140g biszkoptów bezcukrowych, 400g serka śmietankowego, 170g jogurtu bałkańskiego/greckiego, 1 łyżki miodu ( bądź jeśli lubicie bardzo słodkie ciasto-dwóch) , aromatu bananowego, 2 małych bananów, żelatyny na 0,5 l wody, 1/3 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny, 2 opakowań galaretki ananasowej

*

wyjmujemy tortownicę. układamy na niej biszkopty, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. do serka i jogurtu dodajemy miód, aromat oraz pokrojone w kostkę banany. gdy żelatyna zacznie tężeć dodajemy ją do masy serowej, mieszamy, wkładamy na chwilę do lodówki, następnie rozsmarowujemy ją na biszkoptach. galaretki rozpuszczamy z 3 szklankami wrzątku. gdy przestygną wstawiamy je do zamrażalnika na opcjonalnie 1 godzinę. po lekkim stężeniu galaretek nakładamy produkt na serową masę. na sam koniec wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

na zdjęciu są dwie porcje ciasta ( nie mogłam się powstrzymać, wyszło genialne! :)
natomiast jedna porcja ma:
~ 161 kcal




14 komentarzy:

  1. ach, uwielbiam Twoje pomysły! zawsze pokazujesz coś nowego i smacznego :))

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik z bananami i ananasem? och! :<

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurczę! chociaż teraz zdecydowanie preferuję korzenne, ciężkie wypieki, to taki serniczek pochłonęłabym bez chwili zastanowienia! pycha<3 tylko nie spotkałam się nigdy z aromatem bananowym, gdzie go kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  4. o matkoo jakie cudne! zapisuje przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciast musi być pyszne :) Wyglada bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też tak myślę,że to ciasto musi być pyszne :) Mniam <3

    http://lekko-pysznie-i-zdrowo.blogspot.de/ Zapraszam na mojego drugiego nowego bloga ;)

    I z góry dziękuje ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. oj wyszło genialna, nawet bardzo genialnie! *.*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...