piątek, 14 grudnia 2012

106


kotleciki z kalafiora z ziemniakami w mundurkach i buraczkami

aby stworzyć 6 kotlecików potrzeba nam:
400 g kalafiora, łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 jajka, 2 łyżek otrębów pszennych, lnu mielonego łyżki oliwy z oliwek, gałki muszkatołowej, pieprzu, soli, ziół prowansalskich

*

kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy go do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości. kalafiora odcedzamy, po czym rozgniatamy widelcem. dodajemy surowe jajko, orzechy włoskie oraz otręby pszenne. powinna powstać z podanych składników gęsta masa. wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.
z powstałej masy formujemy mokrymi rękoma ( aby masa nie przyklejała się do rąk ) średniej wielkości kotleciki. następnie obtaczamy je w mielonym lnie. kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie z oby stron na złoty kolor. 
podałam z 2 ziemniakami ugotowanymi w mundurkach oraz 2 łyżkami buraczków.

jeden kotlecik:
~67 kcal


9 komentarzy:

  1. Kotlety z kalafiora? Łał! Niezłe, naprawdę :) Ciekawi mnie też dodatek orzechów włoskich. A ziemniaczki z burakami - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł na warzywne kotleciki ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. zrób mi to dziś na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszna propozycja. Lubie kalafior a w postaci kotlecików nie próbowałam jeszcze -więc czas najwyższy :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...