sobota, 5 stycznia 2013

119



łosoś w marynacie miodowo-musztardowej

aby stworzyć 1 porcję potrzeba nam:
125 g filetu z łososia
1 łyżeczki  miodu
1 łyżeczki musztardy ( u mnie miodowa )
1 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczki naci z pietruszki
1 łyżeczki koperku
szczypty soli i pieprzu
oliwy z oliwek ( do posmarowania )

*

z wymienionych składników robimy marynatę. filet z łososia kroimy na dwie części. naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. wkładamy rybę, po czym rozsmarowujemy marynatę. przykrywamy całość folią aluminiową i chłodzimy zawartość ok. 1 godziny. piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy ok. 30 minut.
podałam z ryżem, z ugotowaną mieszanką chińską i brokułami.

filet w marynacie ( 2 kawałki widoczne na zdjęciu ) ma: 
~ 308 kcal


8 komentarzy:

  1. właśnie ostatnio chodzi za mną taki łosoś, ale nie mam czasu na zakupy ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pycha , łosoś *.* mniam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz to już przebiłaś samą siebie! ;) Rewelacyjne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, a podany w taki sposób jest obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tym razem łosos a nie kurczak :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast oliwy wolę dawać olej rzepakowy - nie ma smaku (nie jest gorzki jak oliwa) i ma więcej omega-3, co w połączeniu z łososiem w ogóle jest wtedy bombą odpornościową :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszne, lubięłososia bardzo, bardzo :) I z taką otoczką? Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...