wtorek, 15 stycznia 2013

124



ziołowy kotlet drobiowy z zapieczonymi ziemniakami i mozzarellą

aby stworzyć 4 porcje potrzeba nam:
400 g filetu z kurczaka
1 łyżki oliwy z oliwek
4 ziemniaków
1 kostki rosołowej
szczypty soli i pieprzu
1 żółtka
30g tartej mozzarelli
ziół prowansalskich
przyprawy do gyrosa

*

w bulionie gotujemy ziemniaki. mięso kroimy na kotlety o grubości 1 cm, nacieramy przyprawami. na silnie rozgrzanej oliwie smażymy kotlety z każdej strony przez ok. 8 minut. 
mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy ziemniakami pokrojonymi w talarki. ziemniaki obsypujemy przyprawą do gyrosa. na środku robimy zagłębienie i wlewamy w nie żółtko. całość posypujemy tartą mozzarellą. zapiekamy przez ok. 40 minut w temperaturze 175*C.



10 komentarzy:

  1. już kocham fakt, że masz ferie! częste wpisy u Ciebie bardzo mi odpowiadają :))

    buziaki! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. ;) Na jutrzejszy obiad jak znalazł. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :D Co za apetyczna zapiekanka. Muszę zapisać sobie ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. i znów żałuję że nie mam piekarnika, pieczone ziemniaczki są genialne :P

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę przyznać, że wygląda genialnie... ziemniaczki dołączają do mojej listy przepisów do wypróbowania ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie wygląda. A mogę się dowiedzieć, jaka jest tego kaloryczność? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz podaną wartościowość pod przepisem.. :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...