niedziela, 10 lutego 2013

143



chrupiąca pierś z kurczaka a la KFC

aby stworzyć 4 porcję potrzeba nam:
4 piersi z kurczaka
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżek ketchupu
3 garści płatków kukurydzianych
pikantnej przyprawy do kurczaka
szczypty soli
szczypty pieprzu
1 łyżeczki ziół prowansalskich
oleju rzepakowego

*

piersi myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą, pieprzem, ziołami, przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. jogurt łączymy z ketchupem oraz płatkami kukurydzianymi i powstałym sosem smarujemy mięso. blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso. następnie przykrywamy je folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. pieczemy w temperaturze 180*C ok 60 minut. gdy udka będą miękkie, zdejmujemy folię i zwiększamy temperaturę do 200*C i podpiekamy do momentu, aż płatki dobrze się zarumienią.



25 komentarzy:

  1. Nie mów rodem z KFC, bo Twoje na pewno lepsze, zdrowsze i wogóle fajniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie porównuj do KFC!!
    Jestem pewna, że Twoje są o stokroć lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty i te Twoje pomysły :)

    W KFC w Stanach jednemu ze studentów zamiast kurczaka dali opanierowaną nerkę. Chłopak ten przed zjedzeniem kurczaka zawsze dzielił go na kawałki i dopiero potem jadł. Jak rozdzielił zobaczył coś co przypominało mózg, jednak po padaniach wyszło, że to nerka.
    Tak wiec nie porównuj swoich dań do tych z KFC :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. omg, nie słyszałam o tym. ; o
      dzięki za uświadomienie. : D

      Usuń
  4. idealna propozycja na obiad :D
    potwierdzam słowa blogerek u góry :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W KFC jadłam ostatnim razem przeszło rok temu i to tylko ze względu na absolutny brak czasu między zajęciami - Twoje danie mogłabym przyrządzać codziennie! Pyszna, zdrowa wersja fastfoodowego paskudztwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna propozycja! Na pewno kiedyś spróbuję sama zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dokładnie, zgadzam się z powyższymi komantarzami :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda, czasami dobrze jest kurczaka w paniercie przed smażeniem włożyć na jakiś czas do lodówki, wtedy panierka się tak nie odkleja od kurczaka. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł :) Ale po zdjęciu nie domyśliłabym się, że to płatki kukurydziane!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna alternatywa dla piersi na parze , która już mi się przejadła. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. super propozycja na obiadek ;d

    OdpowiedzUsuń
  12. kochana, jesteś niesamowita! :*

    OdpowiedzUsuń
  13. fajna alternatywa dla fast-foodowych kurczaków. i na pewno smaczniejsza, bo kfc nie cierpię. wypróbuję jak będe miała ochotę na chrupiącego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie spróbowałabym takiego kurczaczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. nie lubię KFC... a Twój przepis bardzo lubię :):):)

    OdpowiedzUsuń
  16. nie lubię KFC... a Twój przepis bardzo lubię :)!

    OdpowiedzUsuń
  17. świetna propozycja na obiad , takie piersi to ja lubię ;d

    OdpowiedzUsuń
  18. takie jak tam zapewne nie wyjdą ;c

    OdpowiedzUsuń
  19. Nominowałam Cię do Libster Award ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Podoba mi się taka alternatywa KFC :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak oglądam te Twoje fotografie to zawsze robię się głodna :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Mmm... Muszę sobie to zrobić ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...