sobota, 16 lutego 2013

145



zupa fasolowa

Zdrowa, rozgrzewająca zupa na chłodne wieczory lub jako dodatek do dania obiadowego. Białko fasoli wzmacnia serce, chroniąc przed chorobą niedokrwienną i zawałem. Tak więc warto się na nią skusić. :)

aby stworzyć 8 porcji potrzeba nam:
4 marchewek
2 pietruszek
4 plastrów selera
4 szklanek fasoli konserwowej
4 ziemniaków
piersi z kurczaka
pieprzu
1 kostki rosołowej
majeranku

*

Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy razem z kostką rosołową w 3 l wody. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę i wraz z fasolą dodajemy do wywaru z mięsa. Gotujemy całość 60 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem.






15 komentarzy:

  1. Takie zupy uwielbiam za to, że stanowią rozgrzewający posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja zrobię ale wersje bez kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lekka, mało kaloryczna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. znienawidziłam tą zupę w przedszkolu, była okropna:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajnie, taka rozgrzewająca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taką tradycyjną zupę fasolową <3 maminą!

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy takie zupki nie jadłam ,ale dzięki tobie spróbuję ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie próbowałam zupy fasolowej, czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm uwielbiam zupy,zwłaszcza zimą. ;)

    http://fioletowe-oprawki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Strasznie lubię zupki :) Twoja wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupy to chyba najlepsze rozgrzewacze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobilam dzis podobna rodzince na obiadek;D byli zachwyceni;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pewnie byłaby dobra gdyby nie to , że nie lubię zup...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...