środa, 27 lutego 2013

150



risotto warzywne

aby stworzyć 2 porcje potrzeba nam:
1 woreczka ryżu brązowego
2 marchewki
25 g pieczarek
kawałka pietruszki
1/2 cebuli
2 jajek
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
szczypty soli morskiej
pieprzu
ostrej papryki
oleju rzepakowego

*

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy, wyjmujemy z woreczka i pozostawiamy do przestygnięcia. Pieczarki gotujemy, odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewki i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka gotujemy na twardo, a następnie zalewamy zimną wodą, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w drobną kostkę lub rozgniatamy widelcem. Cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym podsmażamy na łyżce oleju razem z marchewką i pietruszką. Usmażone warzywa łączymy z ugotowanym ryżem i pieczarkami. Dodajemy jajka i całość starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i koncentratem pomidorowym. Można także dodać odrobinę wywaru powstałego podczas gotowania pieczarek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180*C.
Na koniec posypałam natką pietruszki.




18 komentarzy:

  1. Nie ma to nic wspólnego z risotto, prócz ryżu, zmień nazwę, bo jest myląca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem ma, przepis jest z książki kucharskiej, więc nie sądzę, aby wydawca takowej książki dopuścił się złej precyzji w kwestii nazwy.

      Usuń
  2. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, a wydaje się być warta wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jej jak dawno nie jadłam, z chęcią bym Ci je porwała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam warzywne risotta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ryż z warzywami, wygląda smacznie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie risotto, chociaż zazwyczaj z braku pieczarek robię bez nich. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie wiem czy rzeczywiście jest to typowe risotto czy nie ale na pewno jest to szybkie pożywne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie robiłam risotto, ale muszę to zmienić;)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię risotto, a szczególnie mojej cioci! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota! Uwielbiam risottowe fantazje ;) Nawet miałam dzisiaj coś podobnego tylko że jeszcze z tuńczykiem, mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  11. nie przepadam za risotto ,ale taką wersję raczej bym zjadłam , wyglada pysznie *-*

    OdpowiedzUsuń
  12. O jacie -rewelacja :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam risotto:) świetne i proste danie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealnie na wege obiad, szczególnie z pieczarkami, których cały stos ma swoją własną półkę w lodówce ( :

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...