niedziela, 17 marca 2013

160



torcik czekoladowy

aby stworzyć 1 torcik potrzeba nam:
3 jajek
opakowania budyniu czekoladowego (60g)
1 łyżeczki proszku do pieczenia
brązowego cukru
aromatu pomarańczowego
aromatu cytrynowego
500 ml odtłuszczonego zagęszczonego mleka
3 łyżeczek żelatyny

*

Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy budyń, proszek, aromaty oraz 2 łyżki brązowego cukru. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, następnie całość łączymy z żółtkami.  Piekarnik nagrzewamy do 180*C.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę. Pieczemy 20-25 minut. 
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, studzimy. Przelewamy ją do miski, dodajemy mleko i 2 łyżki brązowego cukru. Miksujemy do czasu, aż powstanie piana. Odstawiamy do lodówki do czasu zaczątków tężenia masy.
Na upieczonym biszkopcie rozsmarowujemy tężejącą piankę, oprószamy łyżeczką kakao (przesianego przez sitko) i odstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc, choć wystarczy kilka godzin.







33 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie połączenia :) porywam kawałek do kawy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik czekoladowy w tak dietetycznym wydaniu? Jestem pod wrażeniem, zwłaszcza, że wygląda naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie. masz prawdziwy talent kulinarski dziewczyno, za każdym razem, kiedy zaglądam na Twojego bloga, robię się głodna. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekolada i banan - najsmaczniejsze połączenie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, prezentuje się świetnie, zdecydowanie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, pycha!!!
    Z chęcią wypróbowałabym taki lekki torcik! Nie tyle wygląda, co na pewno smakuje dobrze! I zapewne lepszy niż te wszystkie bomby kaloryczne > <

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam Twoje pomysły!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie wymiary ma tortownica :)?

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda prze-apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. torcik *-* wow ! jaki śliczny i pewnie pyszniusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały! jeden z lepszych przepisów, jakie ostatnio widziałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. genialny przepis, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lightowy przepis, na dodatek straaasznie apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, tak słodko i tak dietetycznie? I love you :D

    OdpowiedzUsuń
  15. nominowalam Cie do Libster Blog;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o jak miło, przy nowym wpisie z chęcią odpowiem na pytania. :)

      Usuń
  16. i znowu nie mogę się nadziwić, jak te Twoje wypieki mogą być tak niskokaloryczne i takie piękne! Wygląda przecudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam takie przepisy :)
    super:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Genialne! Pysznie wygląda, w dodatku czekoladowy... musi być smaczny^^

    OdpowiedzUsuń
  19. ''500 ml odtłuszczonego zagęszczonego mleka'' czyli jakiego ? może byż mleko odtłuszczone granulowane?

    OdpowiedzUsuń
  20. 500 ml odtłuszczonego zagęszczonego mleka- czyli jakie to mleko ? ;p mogłabym użyć mleka granulowanego odtłuszczonego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mleko zagęszczone stworzone jest z wody, mleka w proszku i mleka, więc możesz próbować. :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...