niedziela, 24 marca 2013

163



kluski szpinakowe

aby stworzyć 6 porcji potrzeba nam:
sos: 
2 piersi z kurczaka
1 marchewki
przyprawy do kurczaka po meksykańsku
oliwy/oleju

kluski:
500 g ziemniaków
1 paczki mrożonego szpinaku
250g mąki
1 łyżki startego żółtego sera
1 jajka
szczypty soli
szczypty gałki muszkatołowej

*

Pierś z kurczaka kroimy na dosyć drobną kostkę. Następnie podsmażamy na tłuszczu. Do mięsa dodajemy 2 szklanki wody. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Następnie dodajemy do piersi kurczaka na patelnię. Na koniec dodajemy przyprawę do kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu 10-20 minut.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Potem przeciskamy przez praskę lub ubijamy za pomocą tłuczka. Następnie odstawiamy, aby przestygły. 
Mrożony szpinak wykładamy na patelnię, odparowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Mieszamy z ziemniakami, mąką, jajkiem, serem, szczyptą soli i gałką muszkatołową. Zagniatamy ciasto i formujemy niewielkie kuleczki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Kluski można podawać z sosem i surówką.


wskazówka: Podobne, aromatyczne kluseczki można przygotować z dodatkiem świeżych ziół albo siekanej zieleniny - doskonałe będą z pokrojona natką pietruszki lub bazylią. Aby miały bardziej wyrazisty smak, warto wsypać do mieszanki ziemniaczanej parmezan starty na tarce o małych oczkach. 

30 komentarzy:

  1. Kluski szpinakowe?!
    Orety, kocham Cię coraz bardziej za te przepisy! Koniecznie muszę je zrobić na obiad. Smakowa wspaniałość <3

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis!
    a tak poza tym, ile kalorii może mieć jedna taka kluseczka? :) z góry dziękuje za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jedna okolo 80kcal?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szpinak, więc to musi być przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm, kluski szpinakowe, muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. wielbię Cię za te przepisy! <3
    kurde zjadłabym, bo uwielbiam szpinak :D od niedawna, ale uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, o, o! Podoba mi się ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow ,kuleczki szpinakowe *-* super pomysł ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. kluchy ze szpinaku?! o mamuniu, muszę zrobić. ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny pomysł, ;lubię szpinak więc na pewno będą mi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pysznie i z tego co widzę ma nie wiele kcal!

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam jakis czas temu takie kluseczki ale z feta :) Bardzo mi smakowały :) Twoje na pewno były smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. no i to jest to co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacja przepis, a nowy szablon przepiękny! ;*

    OdpowiedzUsuń
  15. Mi także się podoba ten pomysł :) musiały być bardzo dobre :P

    OdpowiedzUsuń
  16. wartość na całą porcję z przepisu? ; D

    OdpowiedzUsuń
  17. tak, podana wartościowość uwzględnia wszystkie wymienione składniki w przepisie. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wyglądają na prawdę świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. czadowe kluseczki:) będzie obiadek jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam kluski, szpinakowe tym bardziej, bo szpinak to od dłuższego czasu mój smaczek.

    OdpowiedzUsuń
  21. te kulki wygladaja po prostu przeapetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Musze ten przepis koniecznie wyprobowac , uwielbiam szpinak wiec.
    Czekam na kolejne apetyczne danie bo przepisy ,ktore tu umieszczasz sa naprawde fajne :-)
    Dodaje aby byc na biezaco :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. jak tak dokładnie obliczasz kalorie ? przeciez nie masz specjalnego sprzętu ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...