piątek, 19 kwietnia 2013

178



krem cytrynowo-bananowy

aby stworzyć 2 porcje potrzeba nam:
1 serka homogenizowanego naturalnego
1 banana
1 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki chudego mleka
2 żółtek
1 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżeczki cukru pudru
1/2 cytryny
rodzynek do ozdoby

*

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, potem dodajemy do gorącego mleka. Odstawiamy do schłodzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodajemy serek, 1 łyżeczkę startej skórki cytryny, oraz wyciśnięty sok. Wszystko łączymy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do uzyskania konsystencji kremu. Na spód każdego pucharka/szklanki układamy: kilka plasterków banana, warstwę kremu i ponownie kilka plasterków banana. Całość przykrywamy kremem. Wierzch posypujemy rodzynkami.



17 komentarzy:

  1. To ja moge stworzyć dwie porcje po czym wciągnąć je sama, bo gorsza połówka w Warszawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, brzmi jak cudowny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. interesujący..:) pewnie był bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny :) Nie dałabym rady się podzielić, wciągnęłabym obydwie porcje :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Surowe jajko... mój mały strach :(
    ale przez te żółtka takie kremy są jeszcze delikatniejsze i dużo smaczniejsze niż bez nich.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie :3 ja bym dała więcej słodzidła, ale poza tym- ideał ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. skoro jest banan, to musi być pysznie! ; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Cytrynowy <3 Pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. prosto i pysznie, czyli tak jak bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm cudny kremik ;) podobaja mi się te smaki ,pyszne połączenie ;d

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...