środa, 8 maja 2013

190



kalafior zapiekany

aby stworzyć 4 porcje potrzeba nam:
1 kalafiora
1 szklanki mleka
1 łyżki mąki orkiszowej
1 łyżki masła
szczypty soli
szczypty gałki muszkatołowej
szczypty ziół prowansalskich

*

Kalafiora gotujemy na pół miękko, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy sos: mąkę mieszamy ze szklanką mleka i masłem, zagotowujemy ciągle mieszając. Dodajemy szczyptę gałki, ziół i soli do smaku. Mieszamy.Kalafiora polewamy sosem i zapiekamy w piekarniku ok 20 minut.
Podałam z sałatką z sosem winegrette (sałata, pomidor, papryka, groszek, natka + sos)




19 komentarzy:

  1. kalafiora uwielbiam w każdej postaci. w tej też muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz taki widzę, ale za to z bułką tartą kocham!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kalafior - mniam :)
    Fajnie wygląda, do tego sałatka i jest smacznie ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. O proszę, jakie zwyklaczek a jako dodatek do obiadu byłby jak znalazł, ja bym przynajmniej tak go podała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. narobiłaś mi smaka na kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kalafior *-* dawno już go nie miałam. i takiego zapiekanego też jeszcze nie jadłam. pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  8. ostatnio "mam fazę" na kalafiora i brokuła, jem na zmianę. na pewno spróbuję Twojego pomysłu :) myślę, że z brokułem też dobrze by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajny pomysł. Czas się chyba wybrać na targ po tego delikwenta :>

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam ostatnio w podobnej formie brokuła. Był wyśmienity i sądzę, że tak samo jest z kalafiorem :)) spróbuj kiedyś brokuła, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. I znowu coś ciekawego i dla mnie nowego ; )

    OdpowiedzUsuń
  12. niezbędna jest mąka orkiszowa? z pełnoziarnistą również się uda?

    OdpowiedzUsuń
  13. Super lekki obiadek, świetny pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kalafior <3
    Wygląda pysznie!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...