niedziela, 9 czerwca 2013

203



zapiekanka jajeczna z szynką i pieczarkami

aby stworzyć 1 porcję potrzeba nam:
2 jajek
1/2 cebuli
6 pieczarek
4 plastrów wędliny z kurczaka
1 plastra żółtego sera
1 łyżki koncentratu
szczypty ostrej papryki, pieprzu, ziół prowansalskich, szczypiorku
1/2 ząbka czosnku
odrobina masła do wysmarowania formy

*

Cebulę i pieczarki kroimy i robimy farsz mieszając je z koncentratem i przyprawami. Formę smarujemy odrobiną masła, dodajemy pokrojone w kostkę plasterki wędliny. Dodajemy farsz. Jajka ubijamy i doprawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C  i pieczemy tak długo, aż zetnie się żółtko. Pod koniec dodajemy żółty ser i jeszcze chwilę zapiekamy.




11 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł!:) a to nadaje się bardziej na śniadanie czy obiad?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanej nigdy nie robiłam, spróbuję! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm lubię takie przepisy ;) może upichcę coś podobnego na kolację ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mi się to wydaje doskonałe na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jajka i pieczarki, pycha połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystko co jajeczne jest wspaniałe :) a to super pomysł zarówno na śniadanie, jak i na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dzisiaj zapiekane jajka i zapiekana jajecznica również jak najbardziej wchodzi w moj gusta. Po dzisiejszym eksperymencie z chęcią spróbuję i twojej wersji pieczonych jajek

    OdpowiedzUsuń
  8. Jajka, pieczarki i ser żółty? To po prostu musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...