niedziela, 23 czerwca 2013

208


krucha tarta z brzoskwiniami, serkiem waniliowym i kruszonką

aby stworzyć tartę średnicy 24 cm potrzeba nam:
/ ciasto:
szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g  masła*
1 łyżki cukru brązowego
4 łyżek zimnej wody
1 jajka
/ masa serowa:
2 opakowań serka homogenizowanego waniliowego
2 jajek
1 łyżeczki mąki
/ kruszonka:
javascript:void(0);
15 g masła śmietankowego
60g mąki
20 g otrębów
20 g maślanki
30 g cukru
/dodatkowo:
150 g brzoskwiń

*


Masło wcieramy w mąkę, wymieszaną z cukrem, do chwili utworzenia się drobnej kruszonki, następnie dodajemy wodę oraz jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na tortownicy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 24 cm. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Aby przygotować kruszonkę, wszystkie składniki wymienione wyżej łączymy ze sobą i wcieramy do chwili utworzenia się grudek.
Serek waniliowy miksujemy z mąką i jajkami. Brzoskwinie kroimy na połówki.
Do formy z ciastem wlewamy masę serową i układamy na niej brzoskwinie. Wierzch posypujemy kruszoną.

* masło, jakiego użyłam jest domowe, wykonane przez moją babcię

Ciasto zrobiłam na osiemnastkę kumpeli, a drugie do domu. :)




17 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko, co ma w sobie brzoskwinie *_*

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze lecę do mamy z przepisem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, tarta z brzoskwiniami i kruszonką *-* uwielbiam i te owoce i kruszonki na ciastach ;D świetne !

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzoskwinie i kruszonka - idealne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzoskwinie, serek, kruszonka - wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tarta pieczona w zwykłej tortownicy czy formie do tartej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja akurat wykorzystałam tortownicę, gdyż tartą nie dysponuję, jednak nie umniejszyło to jej smaku w żaden sposób. :)

      Usuń
  7. Tarta pieczona w zwykłej tortownicy czy formie do tarty ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusisz tą tartą, musze wkońcu zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh wreszcie coś słodkiego :D Koniecznie do zrobienia bo kocham brzoskwinie !

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo na pewno skorzystam! :) Jesteś kopalnią cennej wiedzy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...