sobota, 6 lipca 2013

215

cytrynowe filety z dorsza z pieczonymi pomidorami i sosem jogurtowo-pietruszkowym

aby stworzyć 4 porcje potrzeba nam:
8 małych filetów z dorsza
1/2 cytryny
2 łyżeczek oliwy
soli ziołowej
pieprzu

sos:
1 szklanki jogurtu
4 łyżek śmietany 12 %
2 łyżek posiekanej natki pietruszki
pieprzu

dodatkowo:
ziemniaki w mundurkach
pomidory

*

Składniki sosu łączymy w miseczce i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, po 15 minutach wycieramy ręcznikiem papierowym, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym razem z pomidorkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C. Pieczemy ok. 20 minut.
Rybę podajemy z pomidorkami, sosem i ugotowanymi w mundurkach ziemniakami.

1 porcja razem z ziemniakami i pomidorem:





9 komentarzy:

  1. oj zjadłabym takiego dorsza a jeszcze lepiej nad morzem jakąś rybkę bym chętnie wsunęła;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uświadomiłaś mi, że zjadłabym rybkę. Właśnie tak domowo przyrządzoną, tradycyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zazdroszczę takich obiadów, powinnaś otworzyć jakąś restaurację ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rybę z dodatkiem cytryny ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. kolejny świetny pomysł na rybkę u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale mam ochotę na taką rybę..

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle zdrowo i pysznie :)
    Żeby tak w knajpach nad Bałtykiem serwowali takie zestawy ;-)

    Pozdrawia!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...