poniedziałek, 8 lipca 2013

216


pełnoziarniste ciasteczka

aby stworzyć 12 ciasteczek potrzeba nam:
1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki żytniej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżek cukru brązowego
szczypty soli
5 łyżek masła
kilka kropel aromatu waniliowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki chudego mleka

*

Mleko, jogurt i aromat łączymy ze sobą, następnie dodajemy do mąki, proszku, cukru i soli. Kolejno dodajemy masło i mieszamy tak długo, aż ciasto będzie idealne do wyrabiania rękami. Formujemy koło i dzielimy je na części (mi starczyło ciasta na 12 ciastek). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciastka i pieczemy 15 minut w temperaturze 220*C.
Podałam z serkiem grani, łyżeczką dżemu figowego i łyżeczką posiekanych migdałów.

1 ciastko ma:




13 komentarzy:

  1. czuję, że są ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja przepysznie :)
    Musze zapisac przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko domowe ciastka mają rację bytu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No, może nie dałabym chudego mleka... ale cała reszta zdecydowanie mi się podoba!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie domowe ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne te Twoje ciacha!mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. wlasnie je zrobilam alenw czemu w srodku sa puste :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakiś błąd podczas pieczenia musiała zrobić, moje były normalne, tak jak powinny wyglądać ciastka.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...