wtorek, 9 lipca 2013

217


omlet ze szpinakiem

aby stworzyć 1 porcją potrzeba nam:
2 jajek
4 łyżek jogurtu  naturalnego
szczypty soli
szczypty białego pieprzu
2 garści świeżego szpinaku (lub 125 g mrożonego)
szczypty gałki muszkatołowej
1 łyżeczki masła
1 ząbek czosnku

*

Szpinak z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, szczyptą soli i gałką dusimy na maśle do chwili, aż zmięknie i znacznie zmniejszy objętość lub, w przypadku szpinaku mrożonego, do momentu, aż odparuje woda. 
Jajka ubijamy w miseczce z jogurtem, solą i pieprzem.
Na lekko natłuszczonej patelni wylewamy masę jajeczną, a na wierzchu układamy szpinak. Smażymy na wolnym ogniu do czasu, aż masa się zetnie, a następnie przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy nie dłużej niż minutę. 
Można podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego.





9 komentarzy:

  1. prezentuję się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię sobie dzisiaj taki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jajecznica zawsze jest ekstra a dodatki tylko poprawiają smak c:

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam omletu ze szpinakiem, a bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio bardzo polubiłam szpinak, więc chętnie wypróbuję go w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ze szpinakiem to mogę jeść wszystko, pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny przepis, jak zywkle zresztą. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...