niedziela, 4 sierpnia 2013

222


ryba zapiekana ze szpinakiem

aby stworzyć 4 porcje potrzeba nam:
500 g filetów z dowolnej ryby, np. dorsza
450 g mrożonego szpinaku
4 plastrów żółtego sera
3 ząbków czosnku
400 g śmietany 12 %
oleju rzepakowego
przypraw: curry, ostra papryka, bazylia, pieprz ziołowy, sól, oregano

*

Rybę doprawiamy mieszanką ziół, po czym obsmażamy na 1 łyżce oleju.
Na osobnej patelni przesmażamy zamrożony szpinak, doprawiamy solą, papryką, po czym dodajemy ok. 2 plastry startego serca, 2-3 łyżki jogurtu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i dusimy, aż składniki się połączą. Żaroodporne naczynie do zapiekana smarujemy lekko olejem i wykładamy rybę oraz szpinak.
Pozostały jogurt doprawiamy. Szpinak przykrywamy resztą startego serca i polewamy jogurtem. Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180-200*C





10 komentarzy:

  1. Coś całkowicie dla mnie! Jak zwykle powalasz na kolana swoimi przepisami.
    A jak dawno Cię nie było tutaj! Fajnie, że wracasz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to bardzo fajna, smaczna i zdrowa propozycja na obiad ! lubię zajadać rybki, a szpinak to już szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie połączenie musi być dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Witamy z powrotem! Ostatnio dużo rybki wcinam.

    OdpowiedzUsuń
  5. ryba i szpinak to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominowałam cię do Liebster Blog ;) zapraszam do siebie, gdzie znajdziesz zadane przeze mnie pytania. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy! ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, ja bym jeszcze dodała komosy, ale to dlatego, bo mam na jej punkcie małą obsesję.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...