sobota, 10 sierpnia 2013

224



chleb drwala

aby stworzyć 1 bochenek potrzeba nam:
7 g świeżych drożdży
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki wody
50 ml mleka 
szczypty soli
1/2 łyżeczki miodu
opcjonalnie oliwa z oliwek
dowolnych ziaren i nasion ( u mnie pestki dyni i soja)

*


Wodę razem z mlekiem i miodem lekko podgrzewamy. Dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy do chwili rozpuszczenia. Następnie dodajemy do drożdży mąkę i sól i mieszamy tak długo aż całość się połączy. Powstałe ciasto przekładamy do miski, która uprzednio została wysmarowana oliwą i posypujemy ciasto odrobiną mąki. Całość szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę, a na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Blachę posypujemy mąką i ostrożnie przekładamy ciasto. Formujemy  bochenek. Powtórnie posypujemy bochenek lekko mąką, czekamy do kolejnego wyrośnięcia. Na koniec wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy w temp. 200*C ok. 40 minut.
Podałam z masłem,kiełbasą z indyka, serem pleśniowym, pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem.




8 komentarzy:

  1. Zapisuję i piekę :) Chlebek rewelacja - domowy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak zapach domowego chleba, a potem jeszcze zajadanie się pysznymi kanapkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma nic lepszego niż smak świezo upieczonego (własnoręcznie) domowego chleba ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze zastanawiało mnie to ''dziwne'' ziarenko w chlebie, a to Soja xD

    OdpowiedzUsuń
  5. W moim przypadku, na jednej kromce z pewnością by się nie skończyło !

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ten chlebek :) Pysznie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...