wtorek, 20 sierpnia 2013

227



zupa buraczana 

aby stworzyć 6 porcji potrzeba nam:
1 selera naciowego
4 średnich buraków
2 marchewek
1 pietruszki
1 selera
1 porcji rosołowej
szczypty soli
szczypty pieprzu
ew. chrzanu
śmietany 12%

*

Porcję rosołową myjemy, wkładamy do garnka z 1 i 1/2 - 2 l wody. Zagotowujemy. Seler naciowy kroimy w dosyć dużą kostkę i dodajemy do zupy. Seler, marchewkę i pietruszkę obieramy i dodajemy całość do zupy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie także dodajemy do wywaru. Gotujemy tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Możemy zaciągnąć ją śmietaną wymieszaną z chrzanem (proporcje według uznania) Podałam z paluszkami chlebowymi. 

1 porcja ma:




16 komentarzy:

  1. ciekawy przepis, zapowiada się bardzo interesująco:), ląduje na mojej liście "do zrobienia":), pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jedna z moich ulubionych zup! świetny ma kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ile nie smakuje jak tradycyjny barszcz, to kto wie... dorzucam ziemniaczki i mogę zjadać!;D

    OdpowiedzUsuń
  4. a te paluszki chlebowe to jakie kupujesz? w jakiś opakowaniach czy na wagę? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w opakowaniu, pudełko wygląda tak: http://www.abc-zakupy.pl/paluszki-i-orzeszki/3803-unigriss-oryginalne-wloskie-paluszki-chlebowe-oliwa-z-oliwek-125g.html

      Usuń
  5. uwielbiam zupę buraczkową za jej kolor i przede wszystkim za smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie! I te intensywne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zupa samo zdrowie!! z burakami <3

    OdpowiedzUsuń
  8. takie zupki w lecie to ja lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie zupki w lecie to ja bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kalorie z paluszkami i śmietaną?

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda smacznie, trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Buraczane szaleństwo ;-)Lubię kolorowe potrawy a taką zupkę chętnie bym zjadła!! Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...